diumenge, 22 de gener del 2006

Excavacions Arqueològiques

En aquest matí gris he anat a la Jornada de Portes Obertes al Jaciment Arqueològic de Can Gambús 3. No és la primera vegada que assisteixo a una jornada d’aquestes característiques, on algun dels components de l’equip d’arqueòlegs que està excavant el jaciment explica l’estat actual de les troballes i la forma en la que fan la seva feina. Per més interès aquest jaciment es ben a prop de casa. És curiós i saber alguna cosa dels que varen viure en el mateix lloc que nosaltres en el passat.
Des d’un temps a aquesta banda, quan es fan obres en algun punt d’interès es deixa un temps per tal que els arqueòlegs puguin fer el seu treball d’investigació. I en aquests darrers anys s’han fet troballes interessants per conèixer millor com vivien els nostres avantpassats.
En la visita d’avui hem pogut contemplar restes d’èpoques històriques ben diferents: des del neolític (ara fa 6000 anys) fins a l’alt imperi romà (segle II dC), passant pel bronze inicial i final, el primer ferro i l’ibèric final.
El fet de que les excavacions encara no estiguin del tot acabades (tenen permís fins a finals de març) fa que encara algunes de les estructures que han trobat no sàpiguen exactament que podien haver estat.
El que més hem vist han estat sitges de tot tipus i de totes les èpoques. Però el més espectacular era una galeria subterrània de transport d’aigües netes d’època romana. N’han excavat unes 40 metres, però és molt més llarga. Sempre sorprèn veure el que eren capaços de fer els homes d’altres temps que nosaltres amb la nostra moderna tecnologia crèiem que eren uns ignorants, però que en realitat tenien ja una capacitat tecnològica prou important.