diumenge, 9 d’abril del 2006

Corbera d'Ebre

Primer de tot anem al Centre d’interpretació 115 dies on recollim informació dels diferents espais de la Batalla de l’Ebre que podem visitar i com podem accedir-hi. La ruta s’anomena la Ruta de la Pau.


El poble vell de Corbera d’Ebre ens aclapara amb la seva destrucció i ruïna. Les cases esfondrades on hi havia hagut vida abans de la batalla i des de fa tan de temps amb només quatre parets en peus. Molt impressionat l’edifici de l’església. La façana es veu força sencera, però a l’interior només hi resten las parets i els arcs. No hi ha sostre. Gairebé tot l’espai està ocupat per les tres lletres que formen la paraula P A U i tot de cartells amb negre dels llocs actualment en conflicte. Impressiona molt.
En el passeig pels carrers buits i trobem l’abecedari de la llibertat. És el resultat d'un treball col·lectiu d’una colla d’artistes plàstics. Cadascú d’ells va fer una obra sobre una lletra de l’abecedari. Posteriorment altres artistes van fer un escrit sobre cada una d’aquestes lletres. Algun dels textos ens agraden i ens colpeixen molt.
A l’entrada del Poble Vell viu un artista en la única casa que va quedar dempeus després de la guerra i en la que vivia el seu pare. Podríem considerar a aquest artista com l’ànima d’aquest poble que manté viu el que va ser l’horror d’aquella guerra incivil. Un bon exemple és la lletra T d’aquest abecedari. Com que el nom de l’obra era l’abecedari de la llibertat havia de ser la T de Tendresa, però després de visitar el poble vell es va convertir en la T de Terror.

Ens explica que inicialment el Centre d’interpretació 115 dies, tenia que estar ubicat en el poble vell, però que finalment s’han gastat els milions per fer un edifici nou allunyat d’aquí, el veritable epicentre d’aquesta ruta. Poder mantenir aquest poble en runes en peu no és senzill i costa molt aconseguir alguna subvenció. Molt s’acaba fent gràcies a les donacions d’artistes amics seus que han participat desinteressadament en el projecte de l’abecedari i d’altres, i també de la gent que el visita.
És realment lamentable que en el que hauria de ser un intent de recuperar la memòria històrica no sigui possible aconseguir una unitat d’acció. Sembla que encara després de tants anys hi ha interessos en mantenir amagada una part d’aquesta història tan lamentable.
El nostre recorregut continua en el Memorial de Sant Bartomeu de les Camposines un punt clau de comunicacions i lloc on va haver-hi durs combats. S’ha construït un monument per retre homenatge a tos els homes que van lluitar i morir en la batalla. Podem veure fotos i biografies de participants dels dos bàndols. Ens sobta molt la biografia d’un soldat que va participar en els dos bàndols de la guerra.
També visitem alguns refugis, trinxeres i pous de tirador que es varen fer servir al llarg d’aquesta Batalla. Per ser el primer dia ja en tenim prou. Demà continuarem.