dijous, 22 de gener de 2009

Què és una rogaining ?

Tot comença el dissabte poc després de les 8. Arrossego un constipat des de fa dos dies. Hi ha moments que em sento millor, però altres moments en que només tinc ganes d'estar a casa sense sortir al carrer. Tos, febre a estones i mal de coll són els símptomes. Aprofito el divendres a la tarda per descansar.
Vull participar en la primera cursa de rogaining que es farà a Espanya. És un tipus de cursa que m'agrada. És una cursa en equip en la que es tracta de trobar 60 fites en un màxim de 6 hores.
Hem format dos equips juntament amb uns amics de Terrassa i ens dirigim cap a l'Espluga Calba. Pel camí ens topem amb la boira, el que ens fa pensar en les dificultats afegides que tindrem al llarg de la cursa. Esmorzem a La Panadella i arribem amb el temps just per preparar-nos, recollir els pitralls, agafar el mapa i començar a establir l'estratègia de cursa.
Malgrat haver-nos inscrit com dos equips decidim afrontar la cursa junts. Marquem en el mapa l'ordre en que cercarem les primers fites. Les fites tenen diferent puntuació i prioritzem la cerca de les de més valor, i les que ens agafin de camí cap aquestes.
Sonen les campanes de les 12 a la plaça de l'església i es dóna per començada la cursa. Més de 140 equips de diferents nacionalitats i comunitats comencen a moure's pels carrers d'aquest petit poble. Fa fred i de moment anem força abrigats, però per sort la boira s'ha esvaït fa una estona.
En el triangle es produeix la sortida oficial i es comença a disgregar tota aquesta gentada. Cadascú agafa el camí escollit segons la seva estratègia. Ben aviat ens toparem amb el fang que ens acompanyarà en bona part de la cursa, sobre tot, en alguns camins i en travessar els camps.
Les fites estan molt ben repartides en tota la superfície del mapa. Es troben molt separades entre elles i entre una i l'altra hi ha molta distància i en algunes ocasions forts desnivells. Fetes les dues primeres fites afrontem la de més puntuació la 90. Està dalt d'un turó que es fa feixuc de pujar. Immortalitzem el moment.


Testimoni gràfic del nostre pas per la fita 90

Hi ha bones vistes des d'aquest turó.
Menys d'una hora tres fites i 18 punts. La pujada ens ha fet entrar en calor i ens podem treure una part de la roba que portem. Però un dels dos equips el que formem jo i el Joaquín , un per l'altre ens hem oblidat de pinçar el control. Hem perdut 9 punts, d'una manera lamentable.
Tot just abaix el Joaquín ha de tornar enrere. Havia perdut la càmera. Tenim sort, no estava massa lluny i la pot recuperar. Mentre l'esperem, ens trobem amb components d'altres equips als que coneixem d'altres competicions, ens saludem, fem bromes i ens desitgem sort.
En una cruïlla de camins, ens despistem una mica i anem una estona per un camí sense saber massa segur en quin lloc exacte del mapa ens trobem. Al final ens situem i canviem la nostra fita objectiu, ja que la que inicialment cercàvem ha quedat massa enrere. Seguim endavant. En totes les fites sempre ens trobem amb
algun altre equip que està per allà.
Cada un de nosaltres opina sobre quin pot ser el millor camí per arribar a l'objectiu i aleshores decidim quina és la que creiem que és la millor opció. M'agrada aquest treball d'equip. Em costa seguir el ritme de la resta dels companys. El constipat em passa factura i em converteix amb quelcom difícil el que altres cops és ben senzill. Sobre tot, a les pujades em costa molt de respirar i en moltes ocasions m'han d'esperar. No és el meu millor dia per fer aquesta cursa, però l'estic gaudint d'allò més.
Poc abans de les tres hores de cursa ens aturem en una font i ens avituallament. Aprofitem també per fer un mos, mentre estudiem l'estratègia de cursa en el temps que ens resta. Estem en una zona obaga i agafem fred. Ens costa tornar a posar-nos a córrer. De moment ho fem caminant i anem assolint fites, i entrem de nou en calor.
Camí de la 68 albirem allà lluny en l'horitzó els moderns molins que vigilen el nostre caminar.


Aquí encara trotem. La benzina s'acabava

Aquesta torna a estar a dalt d'un turó. Ha costat, però ha pagat la pena l'esforç.


La satisfacció d'assolir una nova fita.

La vista de nou és magnífica. Dalt del turó ja establim quines seran les fites que farem fins al final.
Agafem un petit caminoi que en lleugera baixada ens ha de menar fins a la propera fita, al final d'un camí que està a la nostra dreta. El seguim, però la fita no és allà.
Diferents equips que venen d'allà ens diuen que no hi és, però nosaltres tossuts de mena ho intentem, però tampoc la trobem. Això és un cop baix que ens mina la nostra moral. Però seguim pel camí d'abans, ara més lents, no sigui que el trencall es trobi una mica més lluny. De fet mirant el mapa això ens semblava i finalment així és. Allà està. Ja tenim la 57. La nostra moral es torna a revifar.
Ara ja es tracta d'agafar el camí de tornada i anar marcant fites en aquest camí tot controlant el rellotge per no arribar fora de temps. Anàvem trotant, però ho hem de deixar estar ja que al Carles li fa mal una cuixa i no pot córrer. Farem la resta de la cursa, uns 90 minuts, caminant. Passem per uns camins que ens agraden molt de nou.
La 31 serà la darrera fita. Estem a prop del poble però queden pocs minuts per les 6. Ens hem de posar a córrer. Ja corrent pels carrers del poble sonen les campanades de les 6. Arribem a meta uns segons després de l'hora, i acabem penalitzant 5 punts.


Entrada a meta contents i satisfets

Torna el fred i la boira mentre ens canviem, descarreguem els sportidents i esperem pel bon sopar que ens ha preparat la organització en una mena d'envelat d'obra del poble.


Tots teníem gana

Un cop recuperades les forces emprenem el camí cap a casa de nou pel mig de la boira. Hem tingut sort que aquesta ha desaparegut en les hores que ha durat la cursa.
És l'hora del balanç. Ens ha agradat i hem gaudit molt. Segur que tornarem i mirarem de fer-ho millor aprenent d'aquesta primera experiència. Hem assolit 19 fites i entre 113 i 99 punts i les posicions 79, i 98 de 136 equips classificats. Els primers han superat els 200 punts.
Finalment felicitar a tota la organització que ha fet possible aquesta gran cursa amb el seu esforç i dedicació.