dilluns, 17 de juliol del 2017

Garrotxada

Dimarts, 6 de juny de 2017

Vall d’Hortmoier, Cingles de les Gralles, Comanegra, Puig de les Bruixes, Puig de Sant Marc, Talaixà, Vall d’Hortmoier

Gairebé 9 hores, 23 km. i 2100 metres de desnivell positiu

Aquesta ruta és una proposta del Joan Sánchez, company de rogaines i bon coneixedor de l’Alta Garrotxa. Quedem ben d’hora per tenir temps i no passar massa calor. Passat Oix agafem un trencall que per una pista molt malmesa i només apte per 4 x 4 ens permet deixar el cotxe en un petit aparcament passada la palanca de Samsó. Allà comencem la nostra ruta.
Seguim el GR11 en direcció a Beget al costat de la Riera del mateix nom fins el Plansesilles, una plana al bell mig d’un bosc on destaquen els roures del Rei, uns magnífics exemplars de més 500 anys. Davant nostre s’aixeca altiu el Tossal Gros.



Passem per Sant Miquel d’Hortmoier, església romànica molt ben cuidada. 

A partir d’aquí iniciem ja una pujada continuada que ens endinsarà pels feréstecs racons de l’Alta Garrotxa. Travessem el Torrent del Toll. Al cap de dues hores de camí ja som a sota mateix de l’espectacular cingle de les Gralles.

Seguim pujant pel mig dels boscos.


Des de les planes de Meians albirem per primera vegada el nostre objectiu, el Puig de Comanegra.

Ens aturem en una zona d’ombra i amb bones vistes per fer un mos i seguir el nostre itinerari. 

Planegem fins el Mas de l’Om i Moners, masies ocupades per neorurals. No ha de resultar gens fàcil la vida en aquest entorn. A partir d’aquí ja es tot pujada fins assolir el cim més alt d’avui, el Puig de Comanegra (1557 m.). En alguns trams el camí és perdedor.
Al cim ja portem 5 hores de camí. Ens aturem per contemplar tot el paisatge que ens envolta mentre mengem una mica per agafar forces. Podem veure amb claredat el Plansesilles, lloc on pràcticament hem iniciat la caminada d’avui.

El camí a seguir és del tot clar, més de baixada que no pas de pujada. La carena ens porta primer al Puig de les Bruixes (1393 m.) i al Puig de Sant Marc (1327 m.): 6-30 hores. Hi ha un gran contrast entre la vessant Nord d’aquesta carena, amb una espectacular fageda i la vessant Sud pràcticament pelada d’arbres en la part més alta.




Pel coll de l’Arç baixem en direcció a Talaixà. Hi ha molts corriols i camins que s’entrecreuen i en un moment determinant perdem les marques. 


No portem la direcció correcte. Tractem de recuperar el camí, però no l’acabem de trobar i acabem baixant pel mig del bosc fins tornar a recuperar les marques quan ja pràcticament som a Talaixà: 8 hores. 

Ara ja tan sols ens resta seguir les marques del GR11 fins arribar a l’aparcament després de travessar la palanca de Samsó, on hem deixat el cotxe aquest matí. Com gairebé sempre en les excursions una mica llargues la darrera part és fa llarga i pesada.

Ha estat una bona sortida per descobrir camins i racons de l’Alta Garrotxa. De ben segur que tornaré per seguir explorant aquesta comarca tan atractiva.