dimecres, 25 de febrer de 2009

La primera de Copa de la temporada

Aquest cap de setmana començaven les curses de Copa Catalana d'aquesta temporada. Continuo a la categoria H45. L'any passat érem uns 10 i a les curses com a molt érem uns 6 o 7. Hi havia poca competència. Aquest any som gairebé una vintena amb orientadors experimentats que han canviat de categoria. Està clar que pujar al podi serà molt més car.
Des de que ha començat l'any estic entrenant regularment i em trobo força bé i confiat en realitzar una bona temporada i anar progressant en la meva orientació.
La sortida és amb retard, però malgrat això segueixo sense escalfar prou bé. Uns 200 metres en baixada camp a través fins el triangle no m'han permès mirar massa el mapa, però la primera fita és ben a prop i aviat tinc al sac les dues primeres, totes dues situades en la part superior de dos tàlvegs. Per arribar a la 3 utilitzo la xarxa de camins.
Abandono el camí, en direcció a la fita que queda una mica més amunt d'on estic. Fins a la 4 hi ha una bona tirada. Al mig del trajecte, hi ha una zona del mapa que no veig clar que es pugui travessar. Sembla una propietat privada i decideixo donar volta pels camins per assegurar. M'aturo amb alguns dubtes però segueixo endavant amb la decisió que he pres. Puc córrer bé, però encara estic molt al principi i em reservo una mica. La fita està en la cruïlla entre dos barrancs. Surto dels camins en una corba i quedo enredat entre una vegetació molt espesa poc marcada en el mapa. Estic a prop de la fita, però no acabo de localitzar ni la fita ni els barrancs. Finalment després de donar unes quantes voltes i perdre temps la trobo. Surto al camí i gairebé estic al mateix lloc on l'havia deixat per buscar la fita. Segur que havia passat a ben pocs metres sense veure-la!
El llarg trajecte fins a la 4 m'havia permès estudiar els itineraris per arribar fins a les tres següents, que trobo
ràpidament i sense problemes. Camí de la 6 veig al meu davant un de la meva categoria que havia sortit abans, i quan la marco en veig arribar un altre dels que també havia sortit abans que jo. Això em dóna moral. Vaig bé!
La 8 i la 9 també em resulten fàcils de trobar. La 10 està dins d'un barranc. Abandono el camí i intento entrar al barranc per dalt per dues vegades, però no m'és possible i decideixo anar a buscar el camí per la part de baix. Una altra pèrdua de temps important. Ja la tinc.
La resta de fites fins el final em resultaran fàcils i ràpides. Les trobo sense problemes i arribo a meta satisfet de la cursa. Ha estat 1-27-45 per fer 5700 metres, 17 fites i 235 metres de desnivell i fer tercer, el primer podi de la temporada.Poc després d'arribar comentem la cursa amb el Joan i el Josep Mª, primer i segon respectivament, el Joan a molta distància (1-11). Com acostuma a ser habitual en ell, no fa errades d'orientació i els seus comentaris sobre la cursa són útils per seguir aprenent. Podré aprendre molt d'ell aquesta temporada. N'estic segur.
Després a casa analitzo les dades de la resta de participants de la categoria i fins a 6 orientadors han estat en alguns moments en posicions de podi. De fet no he assegurat la meva tercera posició fins a la penúltima fita, i fins a la 10 estava lluitant per assolir la segona posició. Ha estat emocionant!
Analitzant la meva cursa, les meves errades han estat l'elecció d'itineraris de la 4 i la 10 on he sumat el fet de triar una mala opció amb el temps emprat per localitzar la fita un cop hi estava a prop. Està clar que la elecció d'itinerari és un dels aspectes a millorar així com dos més: no aturar-me tants cops per assegurar-me que vaig bé, ja que cada aturada suposa perdre uns segons que al llarg de tota la cursa van sumant, i anar més ràpid entre fita i fita, sobre tot, quan estic segur de que vaig bé, ja que arribo massa sencer físicament al final de la curs, amb la sensació de no haver apurat nou i per tant no aprofito prou la meva forma física, un dels meus punts forts.
Diumenge tindré una oportunitat d'intentar millorar en aquestes errades en una cursa popular.