diumenge, 21 d’abril del 2024

Pujar i baixar marges de pedra seca

 

Rogaine dels Bessons Les Borges Blanques

25.3 km. 5-51-13  13-53 x km. 825 metres de desnivell positiu,

158 punts, 24 fites 1r. Ultraveterants i  Superveterans

Fa gairebé un any vam córrer en aquest mapa. Encara tenim ben viu el record de la calor que vam passar aquell dia. Avui la temperatura serà molt més agradable al llarg de tota la jornada.

Com de costum no ens costa massa planificar el nostre recorregut. Hi ha algunes fites a l’altra banda de l’autopista, però decidim no anar-hi. Sortirem en direcció Nord fins a la punta Nord-Oest per girar cap el Sud. Ens marquem la fita 91 per prendre les decisions de la darrera part de la cursa. El nostre objectiu és ser allà a les 4 hores de cursa.

Sortim força ràpids aprofitant pistes, corriols i zones d’oliveres. Però un cop entrem a les zones de bosc hem d’alentir el nostre pas ja que ens cal pujar entre marges de pedra seca, i a vegades costa trobar un pas per on poder pujar. Aquestes zones son aspres i seques amb pocs arbres i molts matolls d’aquells que punxen amb ganes. És tan difícil pujar com baixar per aquests marges.

A la primera hora sumem una bona colla de punts (37). Ben aviat comprovaré a les primeres baixades que ja és hora d’acomiadar les sabatilles que porto avui. Rellisco sovint i acabo amb el cul a terra. No em donen cap seguretat i em toca baixar amb precaució. Amb tot, relliscaré molt sovint al llarg de les sis hores. La segona hora la tanquem amb 25 punts.



La Rogaine és un puja i baixa constant. No m’acabo de trobar prou bé físicament i em noto les cames cansades. Les fites les localitzem amb facilitat. La descripció de control de la 95, en el turó dels Bessons, que dona nom a la Rogaine, indica que està en un arbre. Esperem veure un arbre gran, però no és així està en un arbre petit que ens costa de veure. A la tercera hora hem sumat 22 punts més.  



Reconeixem algunes de les zones per les que vam passar l’any passat. La quarta hora la tanquem amb 26 punts, però encara no hem arribat a la 91. Desestimem anar-hi ja que no ens agrada gens la ruta a seguir i establim una nova planificació fins la 67, i un cop allà prendrem la darrera decisió. Malgrat seguir amb les meves precaucions a les baixades, em trobo millor físicament i puc portar un millor ritme en tota aquesta part final de la Rogaine.

Abans d’acabar la cinquena hora passem per la 67. Hem sumat 33 punts més. Ho tenim clar i decidim enfilar-nos fins l'altiplà on hi ha la 100 per collir els 10 punts i des d’allà baixar cap a l’arribada passant per la 60 i acabar sense problemes de temps.

Foto de Josep Lluís Ruiz Bellet


Acabem satisfets de la cursa, i mentre mengem la botifarra de l’avituallament final comentem la jugada amb els components dels altres equips. Ho hem tornat a fer i hem guanyat a la nostra categoria d’ultraveterans, majors de 65 anys, però també hem estat els vencedors de la categoria de superveterans, majors de 55 anys.

Foto d'Helena Frutos Salvia