dimecres, 2 d’agost de 2006

Amb nocturnitat i traïdoria

Passades les set de la tarda menjava un mica de pa amb tomàquet i embotit i fruita, una mena de berenar-sopar. A les 20.15 m’esperaven dos companys més per anar a Arbúcies a participar en la II cursa nocturna d’orientació de la Festa Major.
Ja a l’autopista se’ns fa evident que cap dels tres coneixia el camí exacte per arribar a Arbúcies. El mapa està al maleter. Sortim a Mollet per aturar el cotxe i mirar el mapa. I un cop orientats no hi manera de trobar l’entrada a l’autopista direcció de Girona. Donem voltes per un polígon industrial sense cap indicador, i els pocs que trobem només porten direcció a Barcelona. Per fi tornem a ser en el bon camí. Ja és bona aquesta! Anem a una cursa d’orientació nocturna i ens perdem a ple dia! Què no passarà en plena cursa!
Ja a Arbúcies recollim el full de control. M'he inscrit al circuït llarg. Els meus companys faran el circuït curt, ja que és la seva primera cursa d’aquesta característiques, tret d’una petita introducció que varem fer fa poc al bosc de Can Deu.
Avui es tracta d’una cursa en modalitat score. Tots ens posem davant d’un mapa que hi ha al terra cap per avall i sortirem al mateix temps. No hi ha cap ordre pre-fixat per trobar les fites. Són 26 fites! Mai he fet 26 fites en una cursa d'orientació. El meu màxim ha estat 21! Però era de dia! Quan en tinguem 11 hem de tornar al punt de sortida, passar el control i continuar.
Comencem. Quan miro el mapa puc llegir que la distància més curta possible per fer totes les fites són 10,7 km. Aquest és un altre cop baix! La distància més llarga que mai havia fet en una cursa d’orientació era 6.6 km.! Començo a pensar que serà complicat fer tot el recorregut en un temps mínimament raonable.
Decideixo començar per les fites de l’esquerra del mapa. La primera és fàcil, malgrat que està situada al final d’un túnel molt estret, només pot passar-hi una persona, i a les fosques fa una mena de por. Arribo al lloc on hi té que haver la segona, però tinc que tornar enrere, ja que m’he passat. Corrent carrer amunt cap a la tercera, veig dos frontals que surten d’una cantonada. Al final d’aquest carrer hi ha una fita. No l’havia vist al mapa! Vaig cap allà i la marco. Quan arribo al parc on hi ha quarta hi ha molta gent i és fàcil trobar-la. Allà coincideixo amb un dels companys tot engrescat.
Per arribar a la cinquena passo corrent per davant d’un restaurant on hi ha gent sopant a fora. La sisena està al mig d’un parc completament a les fosques. La setena també al mig del parc però a l’altra banda d’un rierol la passo de llarg, malgrat passar exactament pel seu costat. Soc un altre cop en un carrer i a córrer. De tant córrer torno a passar una fita de llarg. M’aturo en un lloc que hi ha molta llum per decidir quines tres fites cercaré per passar el control de les 11. Un cop decidit, de nou estic a la foscor del parc, però ara és fàcil, primer aquesta, després una dalt d’unes escales i una altra en una plaça on un nen em diu el lloc exacte on es troba. I corrent cap al poliesportiu on hem sortit. Porto 1 hora i 15 minuts de cursa i em falten 15 fites!
És evident que no les trobaré totes si vull acabar en un temps raonable. Mentre bec aigua estableixo quines fites aniré a buscar. Ara hi ha molta distància entre fita i fita, i començo a notar el cansament. N’he trobat cinc més i ja porto dues hores. Decideixo anar a l’arribada i donar-ho per acabat. De camí intento trobar dues fites més, però em despisto i ho deixo estar.
Han estat més de 2 hores corrent per Arbúcies, una bona suada en aquestes nits d’estiu de calor. Un dels companys ja està allà, les ha trobat totes i està molt content. Esperem que arribi l’altre company bevent aigua i menjant síndria.
El primer en fer el circuït llarg ho ha fet en 1 hora 19 minuts. Ohhhh!. 10,7 km. de nit buscant fites amb un mapa a la mà i a aquesta velocitat! L’endemà miro els resultats i de 48 participants en el circuït llarg només 19 l’han pogut completar.
Arriba l’altre company que també està molt satisfet de com li ha anat. Ara toca tornar a casa. Aquest cop sí, sense equivocar-nos de camí! Ja se sap de nit ens orientem millor!